Check-Up Web Sağlık E-Randevu E-Sonuç

Lupus Hastalığını Biliyor musunuz? 10 Mayıs Dünya Lupus Günü

Lupus Hastalığını Biliyor musunuz? 10 Mayıs Dünya Lupus Günü

İngiltere’de 13 ülke temsilcisinin katılmış olduğu uluslararası bir komite yayınladığı bildiri ile 10 Mayıs’ın Dünya Lupus Günü olarak belirlemiştir. Bu gün içinde Lupus ile ilgili farkındalık artıracak etkinliklerin yapılması karar alınmıştır. Toplumda farkındalığın artırılmasına yönelik çalışmaların yanı sıra hastalara verilen hizmetlerin geliştirilmesi kapsamında da çalışmalar yürütülmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.

Birçok kişinin bu hastalıktan habersiz olduğu gibi birçok hekim tarafından da lupus belirtileri ve etkileri bilinmemektedir. Bu durum hastaların doğru tanı ve tedaviye ulaşmalarını senelerce etkilemektedir.

Lupus hastalığı olan kişilerin ve ailelerinin hastalık hakkında eğitime ve doğru bilgilere ihtiyacı vardır. Toplumlarda bu hastalık ile ilgili farkındalık oluşturulmalıdır. Tedaviye geç kalınması ölümcül olabilmektedir.

Bu nedenle 10 Mayıs Dünya Lupus Günü olarak belirlenmiş olup, hastaların ve toplumun lupus ile ilgili eğitim programlarını artırmak ve önemli bir toplumsal sağlık sorunu olarak algılanmasını sağlamak gibi çalışmaların artması gerektiği vurgulanmıştır.

Lupus Nedir?

Latincede kelime anlamı “kurt” olan lupu, vücuttaki doku ve organlara ciddi hasarlar veren ölümcül olabilen otoimmün bir hastalıktır. Aynı zamanda bir romatizma çeşidi olan sistemik lupus tüm dünyada 5 milyondan fazla insanda teşhis edilmiştir.

Bağışıklık sistemi diğer hastalıklarda koruyucu işlev görürken, lupus hastalığında sağlıklı doku ve organları tehdit gibi algılayarak saldıran durumundadır. Bu nedenle tedavide asıl amaç bağışıklık sistemini baskılamaya çalışmaktır. Bağışıklık sistemini harekete geçirebilecek tüm ilaçlardan kaçınılmalıdır.

Lupus teşhisi koyulan kişinin diğer tüm hastalıklar neticesinde alacağı ilaçların bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi olmaması gerekmektedir. Bu nedenle Lupus hastalarının mutlaka diğer her hastalık durumunda hekime Lupus tanısı koyulduğunu belirtmelidir.

Lupus kronik bir hastalıktır ve tedavisi ömür boyu sürmektedir. Deri tutulumu, akciğer tutulumu, böbrek tutulumu gibi organların ciddi zararlar görmesi olasıdır. Bu nedenle düzenli tedavi görülmezse ölümcül olabilmektedir.

Lupus Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle bir çok hastalıkla eş belirtiler taşıması nedeniyle teşhisinin zor olduğu bir hastalık olduğunu söylemeliyiz.

Halk dilinde kelebek hastalığı olarak da bilinen Lupus belirtileri şunlardır:

-Yanak ve burun bölgesinde kelebeğe benzer bir şekil oluşturan kızarıklık ve deri döküntüsü,

-Deride pullu kabarık kızarıklıklar ve döküntüler,

-Eklem ağrıları ve eklemlerde şişlik,

-Akciğer ve kalbi saran tabakalarda iltihaplanma oluştuysa, nefes almada güçlük ve göğüs ağrısı,

-Böbrek hasarları oluştuysa idrarda kan, iltihaplanma gibi böbrek rahatsızlıkları,

-Merkezi sinir sistemi hasarı oluştuysa şiddetli baş ağrısı, duygu durum değişiklikleri, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, depresyon gibi nöropsikiyatrik sorunlar

-Kan hücresinde bozukluklar gibi önemli belirtileri olabilmektedir.

Tüm bu belirtiler birçok hastalığın habercisi olabileceği gibi altta yatan sebebi Lupus olabilir. Bu belirtilerden birkaçı görülebilir. Başlangıçta hiçbir belirti vermeyebilmekte, sadece deride önemsiz görünen kızarıklıklar şeklinde ya da sadece eklemde hafif ağrılar şeklinde kendini gösterebilmektedir.

Lupus teşhisi zor olan sinsi bir hastalıktır. Bu nedenle en ufak şikayetlerde bile uzman hekimlere başvurmak ve lupus testi istemek erken teşhis için önem taşımaktadır.

10 Mayıs 2018
Yorum Yap
Levent Hastanesi TV
Doctor Call