Check-Up Web Sağlık E-Randevu E-Sonuç

Yaz Mevsiminde Böcek Sokmalarına Dikkat

Yaz Mevsiminde Böcek Sokmalarına Dikkat

Havaların ısınması ile birlikte doğayla daha iç içe geçtiğimiz bu günlerde artış gösteren vakalar arasında böcek sokmaları var. İnsanlar yeşillik alanlarda vakit geçirmek, temiz havanın tadını çıkarmak isterken bir yandan da çeşitli böcek sokmaları için tedirgin olmaktadır.

Böcek sokması ya da ısırması genelde acı verir ve kaşıntıya sebep olur. Ancak zehirli örümcekler, akrepler ve bazı zehirli böcekler dışındaki böceklerin ısırması çoğunlukla ciddi sonuçlar doğurmaz. Fakat ısırık ya da sokmaya karşı alerjisi olanlar bu konuda risk altındadır.

Böcek Sokması Durumunda Yapılması Gerekenler

Böcek sokmalarından korunmak için öncesinde tedbir almak mantıklı olacaktır. Yeşil alanlarda gidecek olanlar yanlarında vücutlarının açık yerlerine sürebilecekleri kimyasal içermeyen böcek kovucu losyonlar taşıyabilirler. Ancak bu tür losyonların sağlığa zarar verici olmadığından emin olmak için kullanılmadan önce bir hekime danışılması önerilmektedir.

Böcek ısırması durumunda öncelikle hangi tür böceğin ısırdığını bulmaya çalışın. Eğer kendinizi çok kötü hissederseniz hemen bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Yaygın böcek ve sivrisinek ısırıklarında ilk yapılacak olan bölgeyi sabunla ve suyla yıkamaktır. Ayrıca üzerine antiseptik ve mikrop kırabilecek bir solüsyon sürmek de önemlidir. Bölgede şişlik varsa buzla kompres yapılması da önerilmektedir.

Karınca ısırığı durumunda o bölgeye buz koyulmalı ve antialerjik losyon sürülmelidir.

Kene ısırığı ile karşı karşıya kaldığınızda kenenin başı cımbızla çekilmelidir. Çıkartıldıktan sonra sabunlu suyla yıkanıp, antibiyotik içeren krem sürülmelidir. Ancak kene tehlikeli olma ihtimali bulunduğu için tüm bu işlemlerin bir sağlık personeli ya da uzman hekim tarafından yapılması önerilir.

Arı sokması durumunda arı zehrini akıtarak, ciltte tahriş ve rahatsızlık meydana getirir. Ancak bu birkaç gün içinde geçmektedir. Bal arısı değilse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve zehir durumuna baktırılmalıdır. Eğer arıya karşı bir alerjiniz varsa (bal arısı bile olsa) arı sokması çok tehlikeli olabilmektedir. Nefes darlığı, mide bulantısı ve kusma, gözlerde, boğazda şişlikler, bilinç kaybı gibi belirtiler görülebilmektedir.

Örümcek ısırığı ile karşılaşırsanız sabunlu suyla yıkamalı ve buz koyulmalıdır. Ancak örümceğin zehirli olma ihtimali vardır. Zehirli olan karadul örümceğinin ısırdığı bölge soluk kırmızı hale gelir. Böyle durumlardan şüpheleniliyorsa mutlaka hastaneye gidilmelidir.

14 Haziran 2018
Yorum Yap
Levent Hastanesi TV
Doctor Call